“Het belangrijkste wat ik heb geleerd heb in al deze jaren is: oordeel niet”
Arm in Arm is een interkerkelijke werkgroep, die mensen die in nood zijn, concrete en snelle hulp en begeleiding aanbiedt. Dat gaat meestal over een luisterend oor of incidentele financiële hulp, maar ze wijzen ook gericht door naar andere instanties, die professionele hulp kunnen bieden. Arm in Arm krijgt structureel donaties van zes parochies en krijgt ook giften van bedrijven en particulieren. Arm in Arm is geen stichting maar een werkgroep, waardoor de lijntjes heel kort zijn en 100% van de inkomsten aan noodlijdenden wordt besteed. Deze lezing ging over armoede in Dongen.
Door Ruth Wilmans
Een dertigtal Dongenaren heeft zich verzameld in Euro+, het buurthuis aan de Dunantstraat 28, waar Ruud Zwiep al een aantal jaren de beheerder is. Deze ochtend is een activiteit van de SWOD en uit de hele gemeente hebben mensen zich aangemeld. Ze zijn geïntrigeerd door het thema waar Harrie Broeders van Arm in Arm over gaat vertellen. Als antwoord op zijn eigen vraag: is er armoede in Dongen, kan Broeders kort zijn. ”Ja! Er is zeker armoede en we bereiken lang niet iedereen, want mensen lopen er liever niet mee te koop dat ze te weinig geld hebben. Daarom hebben we jammer genoeg lang niet iedereen in beeld.”
Oordelen
“Het belangrijkste wat ik heb geleerd heb in al deze jaren is: oordeel niet”, zegt Broeders. “We hebben zo snel een oordeel klaar: die heeft toch een grote televisie, of die heeft een huisdier, dat kost toch veel geld, denken mensen. Maar soms is de sociale kring klein en is het huisdier het enige gezelschap. En misschien is de grote TV wel gekregen, of de telefoon het enige contact met de buitenwereld. De telefoon is voor sommigen de levensader.”
Kan je armoede herkennen?
Het blijkt dat er tekenen zijn die erop kunnen wijzen, maar het is belangrijk niet te snel te interpreteren. Je kunt het misschien zien aan kleding; als een kind in de winter met sandalen loopt of met korte broek, of iemand heeft een slechte gezondheid, maar gaat niet naar de dokter, of heeft geen tandartsenverzekering. Ook zie je misschien veel ongeopende enveloppen in huis. De koelkast is leeg of er wordt heel veel goedkoop en blikvoeding of calorierijk voedsel zoals friet gegeten. Of de gordijnen zijn altijd dicht. Broeders geeft de suggestie om contact op te nemen: “Vraag eens op uw manier: heeft u misschien hulp nodig?”
Een telefoontje is genoeg
“Je zult maar een alleenstaande ouder zijn met kinderen, of je moet rondkomen van alleen je AOW of het Dongense ’schoenmakerspensioentje’. We zijn van de directe hulp, we hebben het nog niet meegemaakt dat we mensen niet kunnen helpen”, zegt Broeders. Hij geeft een aantal voorbeelden van concrete financiële hulp bij nood of kinderarmoede. Een telefoontje aan een van de vrijwilligers is genoeg, en dan komt Arm in Arm even praten. Het gaat om snelle incidentele hulp en het gaat niet over heel grote bedragen. Maar vaak kan de werkgroep iets doen, vooral in de gevallen waar de gemeente beperkt is door wettelijke regelingen. Bel gerust en zonder schaamte: 06-12218695/ 06-22884797 of 06-15142403 of mail info@arminarmdongen.nl
Reacties
In het publiek hebben José, de twee Maaikes, Carla en Kees, met interesse zitten luisteren, en praten na onder het genot van een kop soep en een broodje. “Het heeft me wel de ogen geopend”, zegt Maaike. “Je staat er niet echt bij stil, maar dit geld komt wel goed terecht. Ik ken mensen die ieder jaar een kerstpakket van Arm in Arm krijgen en dat vind ik een mooi iets.”
Het geld blijft in Dongen
Carla doneert al iets voor het rugzakje in de zomer. “Ik ben hier om er wat meer van te weten.” Het lijkt José een goed idee om bij een feestje een pot voor Arm in Arm neer te zetten. “Je geeft soms wel aan goed landelijke doelen, maar dit blijft in Dongen, dat is mooi.” De andere dames vinden dat ook heel bijzonder. Kees vindt het goed dat het geld 100% doorgesluisd wordt. Maaike zou het ook gesprek wel durven aangaan, want ’je wordt er sterker van om te vechten.’ ‘Oordeel niet’ is een heel belangrijke vinden ze allemaal.